Patricia Wouda

Over Patricia Wouda

Nooit meer stamelen, dichtslaan of ratelen… maar op het juiste moment je boodschap, je vraag of je antwoord paraat. Glashelder en effectief.

Ken je dat, van die zweetoksels op het moment dat je het woord krijgt en alle ogen op jou gericht zijn?

Of dat je precies weet wat je wil zeggen, na afloop van de vergadering -

Het kan de beste overkomen. En het overkomt ons allemaal. Regelmatig. Tja, zo is het leven, zou je kunnen zeggen. Maar het kan ook anders.

Want overtuigen kun je leren. Sterker, de beste spreker hebben het moeten leren. Met bloed zweet en tranen.

Debatteren is misschien wel de meest complexe vorm van leiderschapscommunicatie. And all you have to offer is blood, tears, toil and sweat, zou Churchill kunnen hebben gezegd.

Nou ja, zó erg is het ook weer niet. Het debat is namelijk ook een hartstikke leuk spel. Misschien is het wel de oudste vorm van serious gaming. 

Wie ik ben?

Patricia Wouda. Van studie filosoof, van werk debatspecialist en lobbyist. Ik werkte als persvoorlichter in de Tweede Kamer en in de financiële sector. En ik lobby. Eerst voor een werkgever, nu voor opdrachtgevers.

Aan mijn carrière als kinderkoorzangeres kwam na één seizoen een einde. Te weinig stemvolume, was het oordeel van de dirigent. Op de kleuterschool was ik bij het liedjeszingen beschuldigd van playbacken - onterecht, wel te verstaan. Terwijl ik misschíén wel de meest muzikale van de klas was.

Toen ik twintig was, ging ik debatteren. Omdat je ook een keer te oud bent om je uit het koor te laten zetten. Het werd tijd te leren hoe ik mijn stem wél kon laten horen. Ik vond het spannend. En ik wíst van tevoren dat het niets voor mij zou zijn. Slechts een korte schoktherapie, daar kwam ik voor. Het werd mijn werk: persvoorlichter, lobbyist, sprekerscoach.

'Nice Girls Don’t Get the Corneroffice' is de titel van een boek dat lang bij elke stationsboekhandel te koop was. Het vervolg zou kunnen heten: 'Quiet Girls Don’t Even Get a Seat at the Table'. Stille jongens trouwens ook niet. Alleen wie van zich laat horen, kan gehoord worden.

Daar help ik je bij. En je medewerkers. Zodat iedereen in de organisatie gehoord wordt. Ook de introverten en de stillen. Want ze hebben misschíén wel dat ene baanbrekende idee dat je nodig had.

En ik help je jouw organisatie een stem te geven in de buitenwereld: in ‘Den Haag’, in de media of bij stakeholders.

Met debattraining, speechtraining en lobbyadvies. Zodat je een 'seat at the table' krijgt én je je boodschap daar aan die tafel overtuigend overbrengt. Dat gaat over argumentatie en analyse, maar ook over retorica en storytelling. Over de woorden die je kiest, de verhalen die je vertelt en je non-verbale communicatie.

Dat laatste kunnen we ook met paarden oefenen, als je wil. Ze zijn de beste leermeesters in respectvol, krachtig leiderschap. Prachtig mooi vind ik dat. Dat doe ik samen met mijn collega Jan de Vries van www.stijgcoaching.nl Kom maar een keer kijken. Even dat kantoor uit en naar buiten. Heerlijk!