Het geheim van deze excentrieke presidentskandidaat

Het geheim van deze excentrieke presidentskandidaat

‘Die Trump! Als die maar geen president wordt! Ik houd m’n hart vast.’ Denkt u dat weleens? Ja, zijn uitspraken zijn meestal op en vaak ook over de rand van wat wij fatsoenlijk noemen. En ja, het is een apart figuur. Toch is zijn populariteit enorm. Dat kunt u niet en dat kan ik niet ontkennen. Wat doet hij anders dan zijn concurrenten? En belangrijker, wat kunnen we van hem leren? Drie tips.

Trump is zichzelf. Met alle consequenties van dien

Wat is de sleutel tot geloofwaardigheid? ‘Authenticiteit!’, roept men dan in koor. Maar wat is authenticiteit? Nou, Trump is authentiek. U vindt hem misschien een vreemde kwibus, maar hij is wel zichzelf. Daar wordt hij om gewaardeerd. What you see is what you get. Met alles wat erbij hoort, ook de lelijke kanten van zijn persoonlijkheid.

 Tip 1: U hoeft dus niet Trump na te doen, in tegendeel. Wees authentiek. Dat klinkt simpel, maar daar is veel lef voor nodig. Durft u zichzelf te zijn, met de consequenties die daarbij horen? Durft u ook uw minder fraaie eigenschappen te laten zien? En uw zwaktes? Ook als alle blikken op u gericht zijn en u een goede indruk wilt achterlaten?

 Wat anderen van hem vinden? Zal hem een zorg zijn. 

Hij doet belachelijk en zegt domme dingen. En het kan hem niets schelen wat anderen daarover zeggen. Daarmee geeft hij niet alleen zichzelf veel ruimte, maar ook de kiezer. Het is oké dat u mij niet leuk vindt, straalt Trump uit. En daarom wordt hem veel vergeven. Hij heeft krediet opgebouwd door zijn publiek de ruimte te laten zijn uitspraken af te keuren.

 Tip 2: Geeft u anderen de ruimte van u te vinden wat ze van u vinden. Of van uw ideeën. Het is oké als ze het niet met u eens zijn. Dat schept ruimte en nodigt uit om naar u te luisteren.   

 Wie is hier (niet) populistisch?

Love me or leave me, zegt Trump met zijn houding. De traditionele politicus bestaat bij de gratie van de goedkeuring van zijn kiezers. Daar gaan politici vroeg of laat rekening mee houden. En dat gaat ten koste van hun authenticiteit. Kiezers hebben in de gaten als een politicus zijn keuzes strategisch aanpast. Trump vraagt niet om de goedkeuring van het publiek. Hij vindt wat hij vindt. Daardoor weten mensen waar ze bij hem aan toe zijn. Er is geen verborgen agenda. Trump wordt een populist genoemd, maar houdt juist veel minder rekening met de verwachtingen van de kiezer. You don’t like what i say? That’s okay. I say it anyway. Verfrissend.

Tip 3: Dat betekent niet dat u nooit meer aan uw medewerkers of uw omgeving hoeft te vragen wat zij van uw plannen vinden. Het betekent dat u uw mening vormt onafhankelijk van de (vermeende) verwachtingen van anderen. Mensen willen weten wat ú ergens van vindt. En dan kunnen anderen daarover van mening verschillen. En dan kan er een debat of een discussie plaatsvinden. En dan kunt u desgewenst van mening veranderen.  Niet omdat anderen dat van u verwachten, maar omdat u overtuigd bent geraakt.

 

About the Author

Leave a Reply